

Treasure Valley Advisory Committee Meeting #8, December 14, 2010 Ver4

Meeting Location: USGS Water Science Center, 230 Collins Rd, Boise, ID

Goals of the Meeting

- 1. Review the decisions made at the November 10 meeting.
- 2. Discuss what emerges from the matrices; then make decisions about which options should become recommendations.
- 3. Work in small groups to fill in or improve the Goal 2 matrix.
- 4. Complete a self-evaluation of the Committee's progress.
- 5. Determine what needs to happen to meet the target date of completion.

Suggested Agenda

- 8:30 Coffee and snacks, sign up lists available for public comments
- 9:00 Welcome, Introductions, Review Agenda and Work plan (15 min)
- 9:15 Committee dialogue: Next Issues and Process Improvements (15 min)
 - Review of the steps taken to date and use of small groups
 - How can we make this process more efficient?
 - What data do you want to help you with your decision making?
- 9:30 Committee dialogue: What emerges from the Goal 1 matrices? (120 min including short break)
 - Where do we see commonality in Goal 1 recommendations?
 - What are the differences?
 - Can we reach tentative conclusions about Goal 1 that can form the basis of recommendations to the IWRB?
 - How shall we summarize/draft our agreements and observations?
- 11:30 Small group dialogue: Moving to Goal 2 Options to Prevent Conflict (45 min)

The Committee will divide into the small groups established at the October 20 meeting and complete the following tasks:

• Fill in the Options to Prevent Conflict matrix as best the group can with what is currently known

	• What options/recommendations seem most important to include in our recommendations to the IWRB?
12:15	Lunch (30 mins)
12:45	Small group dialogue: Continue with Options to Prevent Conflict (45 min)
	The small groups will continue to fill in the matrix.
1:30	Small group dialogue: Next steps on Goal 2 - conflict (20 min)
	The small groups will wrap up the morning with a discussion on:
	• What parts of the matrix have the most agreement? On what issues is there a significant amount of contention?
	• What other issues need to be addressed by small groups?
1:50	Committee dialogue: Small group reports and synthesizing the matrices (100 min, including short break)
	Each small group will report back to the Committee (10-15 minutes each or longer if needed). After the small group reports, the Committee will:
	 Identify areas of overlap among the various matrices; Begin to resolve differing perspectives; and Identify issues that may need to be address by special issue groups.
3:30	Self-evaluation of the Committee's Progress (15 min)
	• The facilitation team will lead the Committee through a self-evaluation of progress thus far.
3:45	Public Comment (15 min)
4:00	Next Steps, Future Meeting Dates, and Final Questions (15 min)
4:15	Adjourn